Wijndegustatie

Op donderdag 24 oktober 2024 nodigen we u van harte uit voor een exclusieve wijnproeverij bij Wijnimport Van Hende. Tijdens deze avond presenteren we een zorgvuldig geselecteerde reeks wijnen, afkomstig uit diverse gerenommeerde wijnstreken. Onder de begeleiding van een ervaren sommelier krijgt u de kans om de unieke smaken en achtergronden van elke wijn te ontdekken. Het programma begint met een warm welkom en een korte inleiding, gevolgd door een uitgebreide proeverij. De sommelier zal daarbij niet alleen ingaan op de herkomst en karakteristieken van de wijnen, maar ook suggesties geven voor bijpassende gerechten. Na de proeverij krijgt u de gelegenheid om uw favoriete wijnen direct te bestellen.

Wijndegustatie
Prosecco DOC Spumante Brut Terre dei Buth

Prosecco DOC Spumante Brut Terre dei Buth

Herkomst
Veneto – De wijngaarden bevinden zich Treviso

Degustatie
Strogele kleur met een fijne pareling. Intens boeket met noties van groene appel. Fris aromatisch met noties van broodkorst. Elegant mondgevoel.

Bedruiving
Glera (Vroeger werd de naam prosecco gebruikt voor de basisdruif van Proseccowijn, maar sinds recente oogstjaren gebruiken veel wijnhuizen en ook het consorzio de officiële naam glera).

Schenken
Heerlijk bij gerechten met pompoen en wortelen.

Cava M&M Selección Especial Método Tradicional

Cava M&M Selección Especial Método Tradicional

Herkomst
Spanje

Degustatie
Strogeel van kleur met een fijne, aanhoudende pareling. Bij het proeven mooie rijke aroma’s, deels te wijten aan de fleslagering die minstens 18 maanden in beslag neemt. en vervolgens met een fruitige ondertoon van groene appel in de finale Fluweelzacht met een lange en elegante afdronk. Uniek in zijn soort gezien hij vervaardigd is uit een strenge selectie druiven vanuit één oogstjaar wat voor een cava erg uitzonderlijk is

Bedruiving
Macabeo - Xarel-lo - Parellada

Schenken
Is ideaal als aperitief en lekker bij witte vis.
Wordt best geserveerd bij 6°C

Les Trois Lunes Chardonnay IGP d’Oc

Les Trois Lunes Chardonnay IGP d’Oc

Herkomst
Languedoc – Frankrijk
Deze Chardonnay druif is afkomstig van de beste percelen tussen Béziers en Carcassonne, gelegen in het dorp van Pépieux.

Degustatie
Mooie goudgele kleur. Aroma’s van witte vruchten. Elegante indruk van vanille. Subtiele brioche-toets. Heel weelderig in de mond.

Bedruiving
Macabeo - Xarel-lo - Parellada

Schenken
Is ideaal als bij zee- en schepdieren

Azienda Agricola Le Mandolare “Il Roccolo” Soave D.O.C. Classico

Azienda Agricola Le Mandolare “Il Roccolo” Soave D.O.C. Classico

Herkomst
De wijngaarden zijn gelegen op de vulkanische heuvels van Castelcerino in het Menini gebied met zuidoostelijke ligging. Dit is een gebied met een terroir in het oosten van eerder meer kalksteen en in het westen met meer lei- en kleisteen.

Degustatie
Strogele kleur. Fijne en intense aroma’s met een mengeling van fruitige en kruidige toetsen. Harmonieus, vol en evenwichtig in de mond met een goede structuur en een aangename afdronk van amandel.

Bedruiving
De vooraf geselecteerde druiven worden met de hand rond midden oktober geoogst wanneer ze volledig rijp zijn. Na een zachte persing wordt de most gekoeld en gedecanteerd. De gisting vindt plaats met enkel geselecteerde gisten gedurende 30 dagen bij een temperatuur van 10-18 °C. 30% van de nieuwe wijn rijpt op eiken vaten, 70% op roestvrije stalen vaten tot in het daarop volgende voorjaar.

Schenken
Lekker bij hors d ‘oeuvres, pasta, soepen, gerechten met wit vlees en bij kazen.

Chenin Blanc “56” 2020 ‘Barrel Fermented’ Stellenrust Estate

Chenin Blanc “56” 2020 ‘Barrel Fermented’ Stellenrust Estate

Herkomst
Stellenrust Estate is opgestart in 1928 in het vermaarde Zuid-Afrikaanse wijngebied Stellenbosch. Het domein bestaat uit ongeveer 400 ha waarvan de helft gelegen is in de ‘Golden Triangle’ regio die internationaal bekend is voor de vruchtbare rode ondergrond. De andere helft ligt hoog op de Bottelary Hills met een veel koeler klimaat en een lichte zeebries die van Kaapstad overwaait en die de mineraliteit en de fraîcheur van de witte wijnen ten goede komt.

Degustatie
Zéér rijke, volle en tropische wijn met intense aroma’s van peer en romige toetsen van karamel. Discrete houttoets.

Bedruiving
100% Chenin Blanc ‘56’ verwijst naar de leeftijd van de Chenin wijnranken die voor deze wijn gebruikt werden.

Schenken
Past perfect bij eend maar evengoed bij zalm, koude visschotels en tomaat-garnaal.

Bodegas Campante « Adeus » Val do Minho

Bodegas Campante « Adeus » Val do Minho

Herkomst
In de jaren 40 werd Bodegas Campante opgericht door Manuel Méndez Villanueva in Prado de Miño, in het hart van de regio die zijn naam geeft aan de meest gerenommeerde wijnen van Spanje: Ribeiro. In 1990 werden nieuwe faciliteiten gecreëerd in Puga en nieuwe wijngaarden aangelegd. In 2002 onderging het bedrijf een verandering met de toetreding van nieuwe aandeelhouders alsook de nieuwe generatie van de familie. Tot op vandaag wordt de geschiedenis van deze winery gekenmerkt door enerzijds het gebruik van de meest geavanceerde vinificatietechnieken in combinatie met respect voor de tradities van weleer. De bodem is granietachtig en het klimaat is zacht en vochtig ‘Adeus’ betekent ‘tot ziens’ in het Galicisch en is ook de titel van één van de beroemdste gedichten van Rosalia de Castro. Adeus verwijst enerzijds naar een steeds terugkeren naar het land, de wijnranken, de terroir van deze regio en de liefde ervoor. Anderzijds wordt dus naar dichteres de Castro verwezen die zoveel betekend heeft in de geschiedenis van Galicië. (In 1863 verschijnt haar werk “Cantares Gallegos”, hetgeen in de literatuurgeschiedenis van het Galicisch zeer belangrijk is, omdat het wordt beschouwd als de basis van de Rexuridimento, de renaissance van de cultuur en taal van Galicië.)

Degustatie
Lichtgele kleur met groene indrukken. Heerlijke, frisse witte wijn met aangename zuurtjes. Aroma’s van appel, peer en lichte limoentoets. Dorstlessend en aanrader prijs-kwaliteit.

40 “Negroamaro”

40 “Negroamaro”

Herkomst
Klei-en kalkachtige ondergrond ‘40’ Verwijst naar de leeftijd van de wijngaarden. Puglia, Italië. Ontstelen van de druiven en koude maceratie bij 10/12° C gedurende 18/36 uur. Alcoholische gisting bij een gecontroleerde temperatuur. Zachte persing van de druiven. Na de malolactische gisting in inox tanks rijpt de wijn vijf maanden verder alvorens hij gebotteld wordt en nog 3 maanden op fles rijpt.

Degustatie
Intense rode kleur met paarse indrukken. Aangename aroma’s van vele rode vruchten en kruiden. Zachte doch vrij indrukwekkende afdronk met aroma’s van blauwe en zwarte bessen. Zijdezachte tannines. Heel mooie mondstructuur.

Bedruiving
100% Negroamaro

Schenken
Past perfect bij wild gerechten, gebraad en oude kazen.

Château Famaey “L’Incontournable”

Château Famaey “L’Incontournable”

Herkomst
In het hart van de appellatie Cahors strekt het landgoed zich uit over 40 ha wijngaarden, gelegen op de 1e, 2e en 3e terrassen van de Lot-vallei. De wijngaard geniet van een uitzonderlijke klei-en grindbodem en een overvloed aan zonnestralen. De percelen op het 1e terras worden gebruikt om de IGP Côtes du Lot-wijnen te produceren, terwijl de percelen van het 2e en 3e terras (complexer terroir) ideaal zijn voor de productie van de Cahors-wijnen. Hier ontwikkelt de Malbec, de historische druif van de appellatie, al zijn kwaliteiten. Constante zorg voor de wijnstokken en respect voor de natuur zijn de pijlers van hun teelmethoden en de opbrengsten worden zorgvuldig gecontroleerd om een rijke, eerlijke en authentieke druif te produceren. De beste percelen van de wijngaard worden handmatig geoogst, waardoor de oogst een traditioneel jaarlijks feest wordt.

Gemiddelde leeftijd van deze wijnstokken : 25 tot 45 jaar oud

Terroir van oude alluviale afzettingen van het tweede terras van de Lot, ze zijn eerder gedecarboneerd en bestaan uit grind en kleiig zand met heterogene kiezelstenen en alluviale afzettingen van het hoge terras van de Lot.

Degustatie
Het gaat hier om een "Moderne Cahors". Het domein kan prat gaan op voortreffelijke wijnen, waarbij de nadruk ligt op het fruit en de frisheid van de Malbec ... de emblematische druif van de appellation Cahors. Cahors, een appellatie die wordt geroemd om zijn fruitigheid en complexiteit. Heel zuivere expressie van de Malbec-druif. Robijnrode kleur. Kruidige aroma’s van zoethout met rode en zwarte vruchten. Aangenaam in de mond met een mooie structuur en lekker veel fruit. Fijne tannines en een sappige afdronk.

Bedruiving
100% Malbec

Schenken
Lekker bij een heerlijk bordje charcuterie, bij rood vlees, bbq gerechten.

Rosso di Montalcino DOC Castelli Martinozzi

Rosso di Montalcino DOC Castelli Martinozzi

Herkomst
De wijngaarden zijn gelegen in Montalcino meer bepaald in Villa Santa Restituta . Ze hebben een Z- ZW oriëntatie en bevinden zich tot 480 m boven de zeespiegel. De eerder stenige bodem bestaat uit silicaten , kalksteen en mineralen. De leeftijd van de wijngaarden varieert van 6 tot 30 jaar. Oogst: Guyot methode. Handmatige oogst. Natuurlijke gisting bij een gecontroleerde temperatuur (max 24/26°C). Maceratie in roestvrije stalen vaten met constante menging. Rijping : 8/10 maanden in eiken vaten waarna de wijn, minimum gedurende twee maanden, verder verfijnt op fles.

Degustatie
Robijnrode kleur. Aan de neus complexe aroma’s met houttoets, viooltjes en muskus. Zinnenstrelend bouquet. De smaak is krachtig en vol, eerder droog maar toch heel elegant in de mond. Mooi verweven tannines. Heel harmonieus met lengtevolle afdronk.

Bedruiving
100% Sangiovese

Schenken
Lekker bij een heerlijk bordje charcuterie, bij rood vlees, bbq gerechten.

Finca de Altura Dominio Basconcillos

Finca de Altura Dominio Basconcillos

Herkomst
Ribera del Duero heeft de meest ideale ligging om één van de beste Spaanse wijnen te produceren. Het gebied ligt halverwege Madrid en Santander en is één van de snelst opkomende wijngebieden in Spanje. De natuurlijke omstandigheden - zoals het reliëf, de samenstelling van de bodem als het klimaat, lenen zich allemaal perfect tot de wijnbouw. Het heeft alleen lang geduurd vooraleer dit werd begrepen. FINCA DE ALTURA werd ontworpen door Dominio Basconcillos om een nieuw soort wijn te produceren gemaakt met Tempranillo-druiven geteeld op 960 m hoogte (vandaar ook de term ‘altura’) waarbij het risico steeds aanwezig is en de productie steeds onderhevig is aan de grillen van de natuur. Terroir, klimaat en biodiversiteit op de wijngaarden van Dominio de Basconcillo zorgen voor een nieuw concept, een wijn op een hoger niveau. Naarmate de wijngaarden ouder worden, groeit ook de kennis van de wijnbouwers en begrijpen ze beter wat de sterktes van de verschillende percelen zijn. Zo ontstond Finca de Altura toen ontdekt werd dat de Tempranillo druif ook op enige hoogte goed gedijt mits de juiste (onconventionele en moderne) manier van wijn maken. Zo wil Dominio Basconcillos u laten proeven van een Tempranillo waar u complexloos van kan genieten ....

Degustatie
Diepe robijnrode kleur. Heel helder met een schitterende spiegel. Kruidige aroma’s van kersen en minerale toetsen, typisch voor de kalk-en steenachtige ondergrond op deze hoogte. Evenwichtige wijn met een mooie aciditeit. Zachte tannines en een subtiele indruk van toast, kruiden en noten. Heel aangenaam !

Bedruiving
100% Tempranillo

Schenken
Aan te raden bij wildgerechten met haas of konijn. Lekker bij lams-of varkensvlees Kan ook perfect bij rijpere zachte kazen.

Château de Lionne

Château de Lionne

Herkomst
Château de Lionne is een vrij recent Château (2007) dat zich uitstrekt over 30 ha nabij de gemeente illats in Bordeaux. Aan het hoofd van dit Kasteel hebben steeds vrouwen aan het roer gestaan die zorgden voor het ontwikkelen van soepele, fijne en ronde wijnen.

Degustatie
Intense robijnrode kleur, mooie aroma’s van zwarte vruchten en lichte houttoetsen. Elegante sappige mondstructuur met verweven tannines. Heel weelderig in de mond met een aangename frisse afdronk.

Bedruiving
70% Merlot, 15% Petit Verdot, 15% Cabernet-Sauvignon

Schenken
Mooie begeleider bij gevogelte en klein wild.